Project Management Office (PMO)

Projecten maken steeds meer deel uit van de wijze waarop organisaties het werk organiseren. Daarmee neemt ook de behoefte aan ondersteuning van dergelijke werkzaamheden toe. Hier komt een Projectmanagement Ondersteuner bij kijken.

Een Project Management Office draagt zorg voor het ontzorgen van projectorganisatie door te ondersteunen bij de uitvoering van projecten , programma’s en/of portfolio’s. Door het uitdragen, ontwikkelen en beheren van de projectprocessen, tools & templates en bijbehorende middelen.

 Maar wat doet het PMO nu daadwerkelijk? Welke taken en verantwoordelijkheden zijn gedefinieerd? Hoe wordt uw PMO gemeten en nog veel belangrijker: kunt u als directie of programmamanager steunen op uw PMO om de juiste stuurinformatie te geven?

Sta eens stil bij de werking van uw PMO 
Het PMO is verantwoordelijk voor de informatievoorziening aan de projectmanager, de programma-manager, de stuurgroep, de opdrachtgever, het MT en de directie. Al deze belanghebbenden moeten er vanuit kunnen gaan dat ze de juiste beslissingen nemen op basis van deze informatie. Dit is de basis voor alle succesvolle projecten. Een goed ingericht projectbeheer kan volgens recentelijk onderzoek van Gartner een besparing van 35% opleveren op uw projectenbudget!

Toets uw projecten
Of uw PMO nu onderdeel uitmaakt van de verantwoordelijkheden van de projectmanager, een speciale medewerker binnen uw organisatie is, of misschien wel een aparte afdeling omvat: het is belangrijk te weten of uw PMO het beoogde resultaat oplevert. Dit is door middel van onze projectenscan eenvoudig te achterhalen. Hoe doen we dat? Wij maken snel een inventarisatie en beoordeling van uw complete projectenportfolio van de afgelopen twee jaar. Het resultaat is een rapportage dat inzicht geeft in overlappende en onnodige activiteiten en projecten die niet bijdragen aan het organisatiedoel. Op basis van deze analyse kunt u snel de noodzaak van uw projectinrichting vaststellen. Voor de inrichting van uw projectorganisatie gebruiken wij de uitgangspunten van Prince2.

Waarom OSP ProjectOffice?
Onze professionals hebben jarenlange ervaring op het gebied van projectinrichting en kunnen u adviseren over de inrichting van uw PMO. Ze zijn onafhankelijk en in staat met een objectieve aanpak en frisse blik structurele verbeteringen aan te dragen om uw projecten nog succesvoller te laten verlopen.

OSP ProjectOffice neemt de regie in handen, kijkt kritisch naar de structuur van uw projectorganisatie en kan daardoor de juiste plek binnen uw organisatie vaststellen. De opzet en inrichting van uw PMO vraagt om een onafhankelijke blik: een taak die de professionals van OSP ProjectOffice goed kunnen invullen!

Bent u nieuwsgierig naar onze visie op het gebied van Agile PMO, lees dan hier verder.